Tuinplant

De bekende roze, blauwe of witte bollen, pluimen en tuilen knallen de voortuintjes uit; hortensia is een zeer gewilde tuin- en potplant, vooral vanwege haar enorm rijke bloei. Bovendien is hortensia een makkelijke plant die zorgt voor mooie kleuren in je tuin.

Geniet langer van uw tuinhortensia met deze tips

Zoek een plekje in de halfschaduw. Een plek in de zon kan ook, maar hou dan wel rekening met voldoende watergeven in de zomermaanden. Witte Hortensia’s houden niet van de zon, de bloemen worden dan bruin.
Maak een gat dat twee tot drie keer groter is dan de potkluit. Strooi voldoende potgrond of turf in het plantgat. Haal de plant uit de oude pot. Laat de wortels schrikken door op een paar plaatsen de wortelkluit te beschadigen. Hiermee stimuleert u de hergroei van wortels. Pak de hortensia. Als de kluit een beetje droog aanvoelt, zet hem even een paar minuten in een emmer met water, hij zuigt zich dan helemaal vol en krijgt een goede start Vul het plantgat met grond en druk deze stevig aan. Geef na planten voldoende water. Herhaal de watergift, zeker vlak na het planten, regelmatig.

Maart is de beste maand om uw tuinhortensia te snoeien. Hortensia’s zijn in twee groepen te verdelen, namelijk bloeiers op oude knoppen en bloeiers op nieuwe knoppen. Beiden hebben een verschillende manier van snoeien.

Binnen deze groep valt onder andere de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla). Dit soort bloeit op de knoppen die het jaar ervoor zijn aangelegd. • Laat de bloemen in de herfst en winter zitten. Deze beschermen de hortensia tegen de vorst.

• Knip in maart de uitgebloeide bloemen van de takken.
• Wanneer u een aantal oude takken tot aan de grond afknipt, kan de struik zich verjongen.
• Wil u uw hortensia flink verkleinen dan kunt u het ene jaar de ene helft van de takken afknippen, en het andere jaar de andere helft. Op de gesnoeide stelen zullen dat jaar geen bloemen komen.
• Bescherm deze soorten bij late nachtvorst extra tegen de kou, zodat de bloemknoppen niet bevriezen.

Onder deze groep vallen de Annabelle (Hydrangea arborescens) en pluimhortensia (Hydrangea paniculata). Deze bloeien op de takken die vanaf het voorjaar gevormd worden, en bloeien dus ook gewoon door na het snoeien. Hortensia ‘Forever&Ever’ is de enige Hydrangea macrophylla die ook op deze wijze gesnoeid kan worden. In het vroege voorjaar kun je deze hortensia snoeien.

• U kunt van deze struiken de planten tot vijftien centimeter boven de grond afknippen, voor een mooie compacte plant.
• Wilt u dat de plant groter wordt, knip dan alleen de bloemen eraf.
• Het snoeien van de hortensia ‘Annabelle’ kan altijd wat rigoureuzer, zodat u mooie grote bloemen krijgt.
• De planten hoeven in het najaar niet gesnoeid te worden, omdat de oude bloemen de plant beschermen tegen vorst.

Een hortensia heeft, omdat hij zo veel bloeit, ook veel meststoffen nodig. U kunt daarvoor organische, universele meststoffen gebruiken. Deze meststoffen zijn niet alleen goed voor hortensia’s, maar kunt u door de hele tuin gebruiken.