Verzorging

De bekende roze, blauwe of witte bollen, pluimen en tuilen knallen de voortuintjes uit; hortensia is een zeer gewilde tuin- en potplant, vooral vanwege haar enorm rijke bloei. Bovendien is hortensia een makkelijke plant die zorgt voor mooie kleuren in je tuin.

Geniet langer van uw tuinhortensia met deze tips

Plaats meer

Zoek een plekje in de halfschaduw. Een plek in de zon kan ook, maar hou dan wel rekening met voldoende watergeven in de zomermaanden. Witte Hortensia’s houden niet van de zon, de bloemen worden dan bruin.

Planten meer

Maak een gat dat twee tot drie keer groter is dan de potkluit. Strooi voldoende potgrond of turf in het plantgat. Haal de plant uit de oude pot. Laat de wortels schrikken door op een paar plaatsen de wortelkluit te beschadigen. Hiermee stimuleert u de hergroei van wortels. Pak de hortensia. Als de kluit een beetje droog aanvoelt, zet hem even een paar minuten in een emmer met water, hij zuigt zich dan helemaal vol en krijgt een goede start Vul het plantgat met grond en druk deze stevig aan. Geef na planten voldoende water. Herhaal de watergift, zeker vlak na het planten, regelmatig.

Snoeien meer

Maart is de beste maand om uw tuinhortensia te snoeien. Hortensia’s zijn in twee groepen te verdelen, namelijk bloeiers op oude knoppen en bloeiers op nieuwe knoppen. Beiden hebben een verschillende manier van snoeien.

Bloeiers op oude knoppen meer

Binnen deze groep valt onder andere de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla). Dit soort bloeit op de knoppen die het jaar ervoor zijn aangelegd.
 • Laat de bloemen in de herfst en winter zitten. Deze beschermen de hortensia tegen de vorst.
 • Knip in maart de uitgebloeide bloemen van de takken.
 • Wanneer u een aantal oude takken tot aan de grond afknipt, kan de struik zich verjongen.
 • Wil u uw hortensia flink verkleinen dan kunt u het ene jaar de ene helft van de takken afknippen, en het andere jaar de andere helft. Op de gesnoeide stelen zullen dat jaar geen bloemen komen.
 • Bescherm deze soorten bij late nachtvorst extra tegen de kou, zodat de bloemknoppen niet bevriezen.

Bloeiers op nieuwe knoppen meer

Onder deze groep vallen de Annabelle (Hydrangea arborescens) en pluimhortensia (Hydrangea paniculata). Deze bloeien op de takken die vanaf het voorjaar gevormd worden, en bloeien dus ook gewoon door na het snoeien. Hortensia ‘Forever&Ever’ is de enige Hydrangea macrophylla die ook op deze wijze gesnoeid kan worden.
 • In het vroege voorjaar kun je deze hortensia snoeien.
 • U kunt van deze struiken de planten tot vijftien centimeter boven de grond afknippen, voor een mooie compacte plant.
 • Wilt u dat de plant groter wordt, knip dan alleen de bloemen eraf.
 • Het snoeien van de hortensia ‘Annabelle’ kan altijd wat rigoureuzer, zodat u mooie grote bloemen krijgt.
 • De planten hoeven in het najaar niet gesnoeid te worden, omdat de oude bloemen de plant beschermen tegen vorst.

Bemesten meer

Een hortensia heeft, omdat hij zo veel bloeit, ook veel meststoffen nodig. U kunt daarvoor organische, universele meststoffen gebruiken. Deze meststoffen zijn niet alleen goed voor hortensia’s, maar kunt u door de hele tuin gebruiken.

Hortensia verplaatsen meer

De beste tijd om de hortensia te verplaatsen is in maart/april. In deze maanden is de hortensia nog in rust en krijg hij de tijd om zichzelf opnieuw te herstellen voordat hij weer gaat groeien. Daarnaast is er in die periode weinig kans op vorstschade.
 • Graaf de hortensia uit. Graaf ruim van de plant af, het is niet erg als de kluit ongeveer net zo groot is als de plant zelf.
 • Graaf een nieuw plantgat, dit moet ongeveer twee keer zo groot en twee keer zo diep zijn als de kluit.
 • Vul het plantgat op met potgrond en meststoffen.
 • Vergeet niet water geven op het moment dat de plant op zijn nieuwe plek staat.

Hortensia verpotten meer

Hortensia’s doen het prima in pot, maar na drie jaar komt de kluit klem te zitten. Nu kunt u de hortensia gewoon verplaatsen naar een grotere pot met wat potgrond en meststoffen. Wilt u de oude pot behouden? Dan kunt u de hortensia kleiner maken.
 • Haal de hortensia uit de pot.
 • Zaag ongeveer een derde van de wortelkluit weg.
 • Zet hem terug in zijn oude pot, met potgrond en meststoffen erbij.
 • Snoei vervolgens alles weg op 15 centimeter boven de grond.
De meeste hortensiasoorten geven het eerstvolgende jaar geen bloemen. Behalve bij de Annabelle en de Pluimhortensia, die lopen gegarandeerd weer uit met bijbehorende bloemen.

Water meer

Het belangrijkste aan de hortensia verzorging is misschien wel water geven. De Latijnse naam van de hortensia is Hydrangea, en dat woord komt van ‘hydro’, wat weer water betekent. Het beste is om de hortensia met regelmaat water te geven, dan blijft hij het mooiste en groeit hij het beste. Mocht u het een keer vergeten, dan kan het blad slap gaan hangen. In dat geval moet u de plant direct water geven, dan herstelt hij zich vrij snel. De bloemen kunnen hierdoor echter wel wat bruinverkleuring gaan vertonen.

Extra tip

Van roze naar blauw
Wist u dat de blauwe bloem van Hortensia in oorsprong roze is? De zuurgraad van de grond veroorzaakt de verkleuring naar blauw. Hoe minder fosfaat, en kalk er in de grond zit, hoe blauwer de bloem. Met speciale meststof, dat bij tuincentra verkrijgbaar is, kunt u zelf ook uw de kleur beïnvloeden.

Tip van de dag

Boerenhortensia’s zijn ideaal om te drogen. Knip de bloemen op het moment dat ze beginnen te verkleuren en een beetje als papier aanvoelen. Hang ze ondersteboven in een donkere, goed geventileerde ruimte.

Tip van de dag

Lang genieten van een blauwe hortensia in de tuin? Bij een hoge pH-waarde in de grond verliezen blauwe hortensia’s hun kleur. Om een blauwe Hortensia intenser van kleur te maken, voeg je aluminium sulfaat, kali-aluin of bijvoorbeeld Pokon Hortensia Blauwmaker toe.

Tip van de dag

De tuinhortensia houdt van zonneschijn, maar het moet hem niet te heet onder de voeten worden. Plant je Hortensia zo, dat hij de ochtendzon meepakt maar ‘s middags in de schaduw staat. Hoe meer ochtendzon, hoe beter de bloei.