Assortiment

Hortensia is een zeer gewilde tuin- en potplant, vooral vanwege haar enorm rijke bloei. Bovendien is hortensia een makkelijke plant die voor mooie kleuren zorgt in je tuin. De tuinhortensia is een seizoensproduct en verkrijgbaar vanaf maart t/m september. Van april t/m augustus is het hoogseizoen en is de tuinhortensia het beste verkrijgbaar.

Typen

Boerenhortensia (Hydrangea Macrophylla)- gevuldbloemig

De meest bekende Hortensia is misschien wel de boerenhortensia, de kans is groot dat deze ook in uw tuin staat. De boerenhortensia is een makkelijke struik die in de nazomer bloeit met pastel of– voor een nuchtere, boerenhortensia – zeer theatrale kleuren, van wit, rood, roze, dieproze en blauw tot paars. De gevuldbloemige boerenhortensia’s hebben een duidelijke bolvorm als bloem.

Boerenhortensia (Hydrangea Macrophylla)- Randbloemig

De randbloemigen boerenhortensia’s, ook wel Tellertypen genoemd, hebben een platte, schermvormige bloeiwijze. De bloemenkrans aan de buitenkant moet de insecten lokken om bij de vruchtbare binnenste bloemen te komen.

Annabelle (Hydrangea arborescens)

Een andere mateloos populaire hortensia is de Annabelle. De roomkleurige, bolvormige bloemen bloeien van juli tot september. Omdat het grote blad vrij dun is, houdt dit type niet van fel zonlicht. De heesterachtige Annabelle houd je in goede conditie door eind maart flink te snoeien, tot op ongeveer 20 centimeter. Dan worden de mooie grote bloemen iets minder kolossaal zodat de takken, ook na een regenbui, die weelde kunnen dragen en niet meteen gaan liggen. Door selectie en veredeling zijn er nu ook sterkere soorten op de markt, zoals de Hydrangea ‘Strong Annabelle.’

Pluimhortensia (Hydrangea paniculata)

De Pluimhortensia onderscheidt zich van andere hortensiasoorten door zijn lange pluimen en zijn verticale groei. Hij kan beter tegen vorst en droogte dan andere soorten. De Pluimhortensia bloeit in de nazomer, dan verkleuren de bloemen van wit naar heel licht roze. Dit type staat het iefste in de halfschaduw maar voelt zich ook lekker in de zon, op voorwaarde dat de grond niet te droog is. Wil je de plant compact houden, dan kun je het beste snoeien in maart en april. Overigens is snoeien geen must; de struik zal meer bloemen produceren maar de afzonderlijke bloemen blijven dan wel wat kleiner.

Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia)

De eikenbladhortensia (quercifolia betekent ook letterlijk eikenblad) is bij veel mensen geliefd door het blad. Dat heeft zowel een mooie eikenbladvorm als een mooie herfstkleur. De struik bloeit in de zomer met mooie witte pluimen die later verkleuren naar roze, en die nog tot december aan de struik kunnen blijven zitten. Deze hortensia is mooi als kuipplant, solitair of in de vaste planten border. Langzaam maar zeker zien we deze soort hortensia steeds vaker terug in tuinen. Er zijn verschillende rassen verkrijgbaar, waaronder ook de dubbelbloemige Hovaria® Quercifolia met een extra lange bloeiduur. Alle rassen hebben echter het prachtige karakteristieke eikenblad en mogen in de volle zon of halfschaduw staan.

Klimhortensia (Hydrangea anomala)

De klimhortensia bloeit volop in juni-juli met zijn prachtige bloemen, en als u geluk heeft bloeit hij nog wat langer door. Deze klimhortensia krijgt uitlopers die meters lang kunnen worden en dus grote stukken muur kunnen bedekken, maar zonder klimobject wordt het alsnog een mooie bodembedekker die wel anderhalve meter hoog kan worden. Klimhortensia is erg gewild bij vogels bij het nestelen, vooral merels zijn er dol op.

Kleuren

De hortensia tuinplanten zijn in een overvloed aan kleuren verkrijgbaar: onder andere wit, roze, rood en blauw. Er zijn ook tweekleurige varianten: roze/wit en blauw/wit. De meeste soorten hortensia’s veranderen van kleur tijdens de bloei. Van roze naar donkergroen bijvoorbeeld. Zo blijft de hortensia je verrassen.

Vormen

De hortensia is in veel verschillende vormen verkrijgbaar. De meest bekende Hortensia is de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla).
Juist in huis trekken de enorme bollen met kleine bloemetjes meteen de aandacht.

De ‘randbloemigen’, ook wel Tellertypen genoemd, hebben een platte, schermvormige bloeiwijze. De bloemenkrans aan de buitenkant moet de insecten lokken om bij de vruchtbare binnenste bloemen te komen.

De Pluimhortensia onderscheidt zich van andere hortensiasoorten door zijn lange pluimen en zijn verticale groei

Tip van de dag

Tuinhortensia’s komen het beste tot hun recht in de schaduw. Zeker de witte soorten: die mogen alleen in de schaduw, anders blijven ze niet wit en verbranden de bloemen.

Boerenhortensia’s zijn ideaal om te drogen. Knip de bloemen op het moment dat ze beginnen te verkleuren en een beetje als papier aanvoelen. Hang ze ondersteboven in een donkere, goed geventileerde ruimte.

De tuinhortensia houdt van zonneschijn, maar het moet hem niet te heet onder de voeten worden. Plant je Hortensia zo, dat hij de ochtendzon meepakt maar ‘s middags in de schaduw staat. Hoe meer ochtendzon, hoe beter de bloei.

Hortensia op je terras? Zorg dat hij altijd beschut staat. Hij is vrij kwetsbaar als het gaat om wind, felle zon en bevriezing.

Lang genieten van een blauwe hortensia in de tuin? Bij een hoge pH-waarde in de grond verliezen blauwe hortensia’s hun kleur. Om een blauwe Hortensia intenser van kleur te maken, voeg je aluminium sulfaat, kali-aluin of bijvoorbeeld Pokon Hortensia Blauwmaker toe.

In het begin kun je de klimhortensia in je tuin het beste geleiden, op den duur gaat de klimhortensia zich zelf hechten aan de muur.