Verzorging

Grote bolle bloemschermen met kleine stervormige bloemen geven Hortensia haar charme: de planten worden geassocieerd met de lange, lichte dagen van het voorjaar en de sfeer van de zomer. Hortensia geurt licht zoet en is niet alleen buiten, maar zeker ook binnen een rijk bloeiende blikvanger, met forse bloemen en prachtig groene bladeren.

Geniet langer van uw kamer hortensia met deze tips

  • Zet de hortensia op een lichte plek, op kamertemperatuur, maar niet in het felle zonlicht.
  • Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft. Een of twee keer per week een dompelbad doet erg goed.
  • Zet eventueel onder de bloempot een schotel waar het teveel aan gietwater in kan lopen. Gooi het overtollige gietwater na een half uur weg.
    Als er teveel water in de overpot of schotel blijft staan, kunnen de wortels afsterven door gebrek aan zuurstof. De bloemen en bladeren gaan dan net als bij een te droge grond slap hangen.
  • Vergeten water te geven? Dompel de pot dan helemaal onder tot de kluit volgezogen is met water, even uitlaten lekken en daarna op een koele plek de plant laten herstellen, dit kan even duren.
  • Geef om de week potplantenvoeding, naar aanwijzingen op de verpakking.

Van binnen naar buiten

Is de plant in huis uitgebloeid? Wanneer de kans op nachtvorst klein is kan de kamerplant naar buiten.

Stap 1Kamerplant-01-verzorgingspagina

Knip dan de uitgebloeide bloemen 15 centimeter terug. 

Stap 2

Zet de plant op een plek in niet al te droge tuingrond of plaats hem in een flinke pot op uw terras of balkon.

De Hortensia heeft graag een plekje in de schaduw of halfschaduw. Kijk hier voor meer verzorgingstips voor de tuinhortensia.

Tip van de dag

De hortensia kamerplant houdt niet van tocht en sterke temperatuur-schommelingen. De ideale temperatuur is 15 tot 22 °C.

Tip van de dag

Zorg ervoor dat de potgrond van de hortensiaplant vochtig blijft. Een of twee keer per week een dompelbad doet erg goed.

Tip van de dag

De hortensia kamerplant houdt van frisse, tamelijk vochtige lucht. Zet de hortensia dus niet bij de centrale verwarming.